Logo BootmeesterAfbeelding haven Makkum
Voorkant Boek Vaardig Varen

Boek Vaardig Varen
Heb je wel eens ergens gelegen met je schip en je afgevraagd wat de beste manier is om weg te varen op de motor?
Of hoe je met een harde zijwind, het beste een box in kunt varen?
En dit allemaal het liefst zonder schade!


Heb je ooit overwogen eens manoeuvreerles te nemen maar door drukke bezigheden is het er mogelijk nooit van gekomen?
Nu kun je jezelf tot zekere hoogte lesgeven uit het boek Vaardig Varen d.m.v. beschreven oefeningen en een kennistest. Dat betekent dat je kunt studeren wanneer het je zelf uitkomt.


Het boek is ook geschikt als ondersteuning en voorbereiding wanneer je lesneemt. Met 112 pagina's en prachtige full colour illustraties een prachtig cadeau.


Manoeuvreren betekent in het Engels "klaar spelen" en dat kan in de praktijk best moeilijk zijn. Er wordt vaak gedacht dat het varen met een schip hetzelfde is als autorijden. Ondanks overeenkomsten zijn er toch specifieke vaardigheden nodig om je schip vaardig te varen op de motor. Immers, je hebt geen vaste grond onder de kiel en de wind of stroom bepaalt vaak mede je handelwijze.


Het studieboek Vaardig Varen is bedoeld voor mensen die het bovenstaande herkennen en zich willen verdiepen in de contactmanoeuvres met een schip.
De lezer maakt kennis met diverse vaartechnieken, waardoor je bewust leert kijken naar wat het schip doet. Door het verkrijgen van inzicht in het vaargedrag van het schip, kun je anticiperen op verschillende situaties.


Basis motormanoeuvres en draaimanoeuvres
Specifieke basis vaardigheden worden besproken in de eerste twee hoofdstukken. Je leert alles wat je nodig hebt tot aan het moment dat je contact maakt met de kade. In deze hoofdstukken bouw je ervaring op voor het schip te water.

Pagina 71 Contactmanoeuvres overzicht

Contactmanoeuvres
In het derde hoofdstuk ga je de basistechnieken uitbreiden met nieuwe vaardigheden die nodig zijn om aan en af te meren. Je bent nu in staat, door het verbeterde inzicht, om een plan van aanpak te maken en je kunt leiding geven aan je bemanning.
Als je de aanleg- of afvaartechniek beheerst dan kun je deze manoeuvres ook toepassen op andere situaties, zoals bijvoorbeeld bijzondere verrichtingen.


Bijzondere verrichtingen
Het vierde hoofdstuk behandelt o.a. manoeuvres als het passeren van een brug of sluis en het ankeren ten behoeve van afmeren.


Veiligheid
Manoeuvreren kun je leren! Het bestaat uit veel eenvoudige weetjes, waardoor je het schip vaardig kunt varen. Dit is niet alleen handig bij het steeds drukkere scheepsverkeer, maar het geeft je als schipper ook enorme voldoening. Je ervaart de afvaart niet meer als een 'lastige bijkomstigheid', maar als een leuke en plezierige uitdaging bij aanvang van een tocht en is 'op hoop van zegen' verleden tijd geworden.
Manoeuvreren is niet alleen een vaardigheid van de schipper, maar van de gehele bemanning. En wanneer je alle vaardigheden beheerst, kun je plezierig en veilig varen. Niet alleen voor jezelf, maar ook veilig voor andere watersporters.


Belangstelling voor het boek Vaardig Varen?
De ANWB heeft het boek op de markt gebracht van 2009 t/m 20017 onder de titel Manoeuvreren.
Sinds heden geeft Bootmeester het boek weer uit.
Indien u belangstenling heef, kunt u een email sturen naar .
Het boek is ook verkrijgbaar bij Correct in Rotterdam.

ISBN Vaardig Varen: 978-90-812610-1-2